Pages

petek, 15. november 2013

Kul mame

Eden najbolj človeških trenutkov (in mogoče moj najljubši) v seriji How I Met Your Mother je, ko Lilly nedolgo potem, ko je postala mama, potoži Marshallu, da se ji ne bo nič več zanimivega zgodilo. Marshall jo seveda, kot idealen mož, kakršen je, tolaži z znano puhlico, da najboljše šele pride. In tu ona reč nekaj, kar preganja tudi mene: "Kaj, če je sedaj tisti trenutek, ko to neha biti res?" (parafraziram po spominu) Na njuno srečo (in srečo gledalcev;)) se izkaže, da je Lillyin strah odveč.

Zakaj je to eden mojih najljubših trenutkov 9 sezon trajajoče serije? Ker je eden redkih občutkov,  katerim se lahko v resnici identificiram. Dokler nimaš otrok, ti ni treba zares biti odrasel, in biti odrasel ni posebej cenjena reč, pravzaprav nanjo vsi od popkulture do self help knjig gledajo kot na nekaj dolgočasnega. Zanimive stvari se ti lahko dogajajo do poroke, približno, ali do prvorojenca, potem se zanimive stvari začnejo dogajati ... no, prvorojencu:)

Ideja, da je zanimivega življenja konec mi,kot si lahko mislite, ni bila najbolj všeč, pa še sedaj je nisem čisto premagala. Zato sem zelo zadovoljna, ko naletim na kako kul mamo, ki definitivno ima še vedno zanimivo življenje.

Kul mama #1: Julie B. Montgomery


Foto z gugla.
Slikarka, ki s svojim sinom Henryjem živi v hipijevski prikolici+uti, na kmetiji, kjer pridelujejo tropsko sadje - živita praktično v sadovnjaku.

Julie je podoba kulske, svobodne mame, in dom, ki ga je ustvarila, to zlo slikovito odraža - veliko blaga, blazin, podarjeno/najdeno/poceni kupljeno pohištvo, in seveda slike.

Kolikor sem uspela razbrati, je samohranilka, ponosna, da je sina vzgojila sama, celo brez pomoči vrtca. Pravi, da je za njiju razkošje čas, ki ga preživita skupaj. In polna skleda sadja.


Kul mama #2: Molly Guy


Foto: The Glow.
Molly je bejba, ki bi jo takoj hotela za prijateljico. Tudi zato, da bi skupaj kleli čez umazano posodo, se nostalgično spominjali časa poznega vstajanja, predebatirali knjige in skupaj spili kak gin tonik (mogoče bi jo nafehtala za cigaret, čeprav drugače ne kadim). Njena hčerka Sunny je le par dni starejša od Lile, tako da bi se najini mali medtem lahko noro zabavali. In če bi bila dovolj bogata, bi vse za poroko kupila v njeni očarljivi neoboemski trgovini Stone Fox Bride. Zelo mi je všeč njen nasvet mladim mama: "Ne poslušaj nikogar. Absolutno nikogar. ... Kot mama moraš razviti svoj stil, tako kot povsod drugje. ... Edina oseba, ki ve, kaj tvoj otrok potrebuje, si ti." Osvobajajoče in strašljivo, kajne?


Kul mama #3: Jade Berreau


Foto: The Glow
Jade Berreau je Francozinja v NY,  fotografinja in še ena mama, ki sama vzgaja svojo deklico Secret. Njen fant, oče drobne Secret Magic Nico Snow, je Dash Snow, pokojni kontroverzen umetnik, znan kot "downtown Baudelaire", je umrl pri 28-ih.

Nočem si niti predstavljati, skozi kaj je šla kot mlada mama in vdova razvpitga umetnika. Ampak očitno je močna ženska. Kar je zelo kul. Čudovite fotke si poglejte na The Glow-u.


Kul mama #4: Ashley Ann


Foto: Ashley Ann
Avtorica bloga Under the Sycamore, fotografinja, mama petih otrok (zadnjo punčko je posvojila, res prečudovita zgodba) in zelo ustvarjalna ženska z velikim srcem.

Njen blog me navdaja z upanjem za človeštvo, pri tem pa se tudi kaj naučim o fotkanju in opremljanju/ustvarjanju doma.

Skratka, točno tako sosedo bi si želela. In najbrž bi jo prosila, naj mi pomaga pri urejanju dnevne sobe.


Kul mama #5: Mojca Ketiš Mavec

Foto: Mojca.

A.K.A. soavtorica tega bloga! ;) Res, Mojca je tako kul. Že to, kako nalepi fotke na steno, je kul, lahko si mislite, kako je še drugače kul. Ko si z njo na čaju, se ti dvigne pol sveta z ramen (saj vse ženske nosimo težo sveta na ramenih, ne?). Ampak zdaj živiva tako daleč narezen, da se moram zadovoljiti s slikovno vezjo skozi Pinterest (uganili ste, Mojca pina najbolj kul stvari.). Njena ljubezensko-družinska zgodba pa je najboljša podlaga za vero v srečne konce. Ki niso konci, ampak šele začetki. The best is yet to come, in Mojca, ti si dokaz za to. (Nisem prva, ki je to napisala, upam, da ne zameriš, M.M.!).

Ste tudi ve padle pod vtis, da je z materinstvom konec zanimivega in kulskega življenja ali se vam zdi, da se zanimivo življenje šele začenja?

5 komentarjev:

  1. Vsekakor je precej drugače. Vsekakor zanimivo, nikoli dolgočasno, lepo, krasno, tudi naporno in včasih misliš, da vsega tega ne zmoreš, pa potem vidiš, da ja... Sicer pa je zame vloga mame čisti blagoslov - če si to besedo prav razlagam (tako, laično;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Špela, hvala za komentar! Ful bi me zanimalo slišati, kakšna se ti zdi razlika med imeti 1-2-3 otroke! Če se ti bo dalo kdaj napisat, bi z veseljem prebrala:) (3 je tudi moje sanjsko število, hihi, ampak se mi včasih zdi, da me še za eno ni dovolj:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Da se ljubezen ne deli, ampak samo množi, to sem spoznala že pri drugem otročku. Pri tretjem pa sem spoznala, kako lepo je v resnici zrelo materinstvo. Prva dva sem imela namreč med študijem, mlada, obremenjena s tem, kako bom delala izpite, kje bom dobila službo, pa verjetno tudi ne povsem zrela, četudi si moram priznati, da sem bila za rosnih 22 let prekleto dobro zrela.
    A zdaj, v tretje, je bilo vse drugače. Faks pod streho, služba ok, eksistencialne zadeve ok...materinstvo sem doživljala na polno, vsak trenutek sem objela z odprtimi rokami, tudi tiste, malo manj lepe, ki so pač del tega. Lahko rečem, da je bilo tako obdobje nosečnosti in to prvo leto, ki se je pred kratkim izteklo, najlepše obdobje v mojem življenju. Opazovala sem drobcene utrinke vsakdana, cenila preproste, vsakdanje reči in se čudila čudežu narave - otročku - popolni kreaturi. Želela bi, da bi lahko te občutke peljala naprej, a povsem je kar težko, saj živimo v svetu, ki se žene naprej in hočeš nočeš tudi sam postaneš en tak stroj - vsaj za del dneva. Ups, malo me je odpeljalo...
    Skratka - imeti 3 je bilo tudi moje magično število, ki je nekaj let kazalo na to, da bomo ostali pri 2, potem pa so se stvari tako lepo popredalčkale, da smo se odločili še za tretjega - in lahko rečem, da je bila to ena od treh mojih najboljših odločitev v življenju;-)
    Go for it!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oh Špela, ful hvala za tak obširen odgovor, prav fino ga je prebrat! Odkar sem mama, prav požiram zgodbe drugih mam in vse mi je zanimivo! Tako da verjamem, da bo tudi drugim bralkam;)

      Ful si lepo povedala, da je bila to ena od treh najboljših odločitev. Želim si, da bi nam vsem čimbolj uspevalo biti ne-stroj v tem svetu!

      Izbriši
  4. Res si izbrala same kull mame!!!! Sem se poglobila v košček njihovega sveta in se še vrnem:).
    Sama občudujem mame z veliko otrok! Naju razveseljuje sicer le ena, a vendar... še za to sem ujela zadnji vlak...a je tako tudi imenitno in v najbolj pravem času:)
    Naj se uresničijo sanje!

    OdgovoriIzbriši

 
Images by Freepik